Piece do pizzy w gastronomii – co warto wiedzieć?

0
101

Pizza to danie uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Na jej smak i wyjątkowość wpływa wiele czynników. Nie tylko użycie właściwych składników wysokiej jakości jest tu ważne. Równie istotny jest też piec, w którym pizza będzie wypiekana. Co warto wiedzieć o profesjonalnych piecach do pizzy?

Piecyki do pizzy do profesjonalnego użycia

W przypadku pizzerii, gdzie każdego dnia wypiekanych jest mnóstwo pizz, jakość wykorzystywanego urządzenia jest niezwykle istotna. Profesjonalny piecyk do pizzy musi mieć bardzo dobre parametry techniczne, ważne jest też to, by był przestrzenny i można było zmieścić w nim więcej niż jedną pizzę (dlatego najczęściej najlepszym rozwiązaniem będą modele, które posiadają więcej niż jedną komorę).

Piece do pizzy ze względu na charakter wypiekanej w nich potrawy mają specjalną konstrukcję, która pozwala na utrzymanie w nich ciepła na właściwym poziomie. Takie urządzenia mają bardzo różne źródła zasilania – mogą działać po zasileniu gazem, energię elektryczną czy w wyniku spalania drewna. Każde z tych rozwiązań ma zarówno swoje zalety, jak i wady, jednak zdecydowanie najsmaczniejsza i najbardziej chrupiąca pizza wychodzi z pieca opalanego drewnem.

Piecyk do pizzy może być jednokomorowy lub wielokomorowy – dzięki temu każdy lokal dobierze wielkość urządzenia dopasowaną do jego indywidualnych potrzeb.

Nie da się zaprzeczyć, że piec do pizzy jest sercem każdej pizzerii. W tego typu lokalach, aby zaspokoić potrzeby wszystkich klientów, poza lodówką z zimnymi napojami warto wyposażyć się również w dystrybutor do piwa.

Jak wybrać najlepszy piec do pizzy?

Przy wyborze pieca przeznaczonego do wypiekania pizzy należy mieć na względzie kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim wybór powinien zostać dopasowany do indywidualnych potrzeb i oczekiwań. Nie bez znaczenia jest też dostępna przestrzeń w lokalu, w którym ma się znaleźć, a także to, jak wiele pizz będzie w nim wypiekanych każdego dnia. W wielu lokalach piec do i dystrybutor do piwa to nieodłączna para. Dlatego warto zadbać o dobrą jakość obu urządzeń.

Niezawodne wyposażenie lokalu gastronomicznego

Idealna pizza? To taka, która zachwyca swoim smakiem, jej spód jest bardzo dobrze wypieczony a środek miękki. Warto wiedzieć, że nawet najlepszy pizzerman bez dobrej jakości składników i pieca nie będzie w stanie przyrządzić smakowitej pizzy. Wybór urządzeń do wypiekania pizzy na rynku jest na szczęście całkiem spory, dlatego każdy bez większych trudności będzie mógł znaleźć coś dla siebie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here