Folia aluminiowa należy do najpopularniejszych kuchennych akcesoriów. Nie bez powodu. Stanowi ona bardzo przydatny element każdej nowoczesnej Pani domu, będąc jednocześnie niezastąpionym narzędziem w procesie gotowania, pieczenia, czy przechowywania. Obecnie za sprawą nowoczesnego designu folia stała się jeszcze bardziej użyteczna!
Dlaczego każda Pani domu ma w swojej kuchni folię aluminiową?
Folia przydaje się nie tylko podczas pieczenia w piekarniku. Doskonale sprawdza się również w charakterze zabezpieczenia posiłku przed wysychaniem. Dzięki niej potrawa znacznie dłużej zachowa świeżość. Dlatego folia aluminiowa to doskonały materiał do przechowywania codziennych kanapek, zabieranych do pracy i szkoły. Stella: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne
Innym powodem, dla którego warto stosować folię, jest fakt, że skutecznie zapobiega ona rozprzestrzenianiu się zapachów. Owijając poszczególne dania i produkty folią, możesz bez obaw przechowywać je bardzo blisko siebie. Nawet jeśli są to aromatyczna szynka obok słodkiej woni tortu z kremem.
O czym należy pamiętać, korzystając z foli aluminiowej?
Fakty o świetnych właściwościach folii nie są przesadzone. Trzeba jednak przyznać, że aby mogła spełnić swoją rolę, musi mieć określone parametry techniczne. Nie jest tajemnicą, że o jej użyteczności w dużej mierze decyduje nie tylko długość, ale i grubość.
Na uwadze trzeba mieć także to, że każda folia ma dwie strony: błyszczącą i matową. Oczywiście nie bez powodu! Błyszcząca strona folii aluminiowej odbija ciepło, natomiast matowa je przepuszcza. Podczas przyrządzania potraw owiń produkty błyszczącą stroną do wewnątrz – wtedy ciepło np. z piekarnika szybciej przeniknie do owiniętego w folię aluminiową mięsa i zostanie tam na dłużej. Matową stroną folii aluminiowej owiń swoje potrawy, jeśli chcesz je przechować. Dzięki temu upieczone mięso będzie dłużej świeże. Pamiętaj, że folia aluminiowa przeznaczona jest do kontaktu z żywnością i możesz jej używać do niemal wszystkich potraw, jednak oprócz tych o charakterze kwaśnym. W celu znacznie łatwiejszego rozróżnienia stron zostały zaprojektowane tłoczenia w gwiazdki. Ma to na sprawniejsze posługiwanie się folią w kuchni oraz podkreślenie wyjątkowego designu produktu, który nie musi być nudny.
Na koniec przypomnijmy, że dań owiniętych folią aluminiową nie wolno podgrzewać w mikrofali! Grozi to trwałym uszkodzeniem kuchenki!