Stwórz zautomatyzowany ciąg maszyn dla wyrobów cukierniczych

0
715

Tradycyjne, ręcznie wyrabiane produkty spożywcze, takie jak wyroby piekarnicze i cukiernicze, odeszły już niemal w zapomnienie. Obecnie maszyny coraz częściej zastępują ludzi, których zadaniem stała się jedynie ich obsługa i kontrola. Taka sytuacja ma cały szereg zalet, który powinieneś poznać i stworzyć własny, zautomatyzowany ciąg w swoim zakładzie.

Zalety automatyzacji i wykorzystania zaawansowanych parków maszynowych

Maszyny odgrywają ogromną rolę w naszym obecnym życiu, pozwalając na zautomatyzowanie wielu procesów. To z kolei przekłada się na uproszczenie ludzkiej pracy, co znacząco odciąża pracowników. Jednocześnie pracodawcy często mogą korzystać z pomocy mniejszych grup ludzi lub – przy większym zespole – mogą z łatwością rozbudować swoją działalność, dzieląc pracowników na kilka grup, wykonujących różne zadania, zamiast jednego, co mogłoby mieć miejsce przy produkcji ręcznej.

Kolejna zaleta automatyzacji to możliwość przyspieszenia pracy oraz wykonywania jej w sposób ciągły, nawet 24 godziny na dobę, jeśli zachodzi taka potrzeba. Wysokosprawne, profesjonalne maszyny są bowiem zaprogramowane do długotrwałej pracy, bez konieczności robienia przestojów. Ich wysoka sprawność decyduje z kolei o tym, iż w ciągu krótkiego odcinka czasu możliwe jest uzyskanie wielu identycznych egzemplarzy tego samego wyrobu.

Zaawansowane technologie produkcyjne są również sposobem na to, aby wprowadzić w firmie oszczędności. Pozwalają na minimalizację strat dzięki dużej precyzji wykonywanych operacji, a także minimalizują błędy ludzkie, ponieważ po odpowiednim zaprogramowaniu wykonują większość operacji zgodnie z zadanym planem.

Co powinna posiadać nowoczesna cukiernia?

Innowacyjne urządzenia dla cukierni obejmują cały szereg maszyn, służących do przygotowania, dzielenia, formowania i pieczenia ciasta. Pierwsze, które powinny się wśród nich znaleźć, są automatyczne miesiarki do ciasta i wywrotnice dzież, pozwalające na przygotowanie ciasta oraz – kiedy już jest ukończone – przesłanie go do dalszych części aparatury.

Niezwykle ważnym elementem są dzielarki do ciasta, które pozwalają na jego odpowiednie porcjowanie, aby potem mogło zostać uformowane w oczekiwany kształt. Ten ostatni może zostać nadany za pomocą wałkownicy, rogalikarki czy innych urządzeń formujących.

Na ostatnim etapie znajdują się piece cukierniczo-piekarnicze, które są jednym z najważniejszych elementów całej linii produkcyjnej. To od nich zależy, jak wypieczone będzie ciasto, a co za tym idzie, jakiego nabierze smaku, wyglądu i konsystencji. Z tego względu powinny odznaczać się szeregiem ważnych cech.

Najważniejsze cechy pieca piekarniczo-cukierniczego

Piece cukierniczo-piekarnicze powinny posiadać przede wszystkim dokładną kontrolę temperatury i warunków pieczenia, która pozwoli na uzyskanie idealnie przygotowanego wyrobu. Piece elektryczne mają możliwość stworzenia doskonałego mikroklimatu dla wszystkich wyrobów, przy jednoczesnej możliwości niezależnego wypieku kilku rodzajów ciast, co jest ich kolejną zaletą. Dzięki temu umożliwiają jednoczesne, szybkie uzyskanie wielu wyrobów. Niemniej istotna jest także ich prosta obsługa, gwarantująca, że każdy, nawet nowy pracownik, będzie w stanie szybko się jej nauczyć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here