Wyposażenie piekarni i cukierni

0
1147

Piekarnie i cukiernie tu niezwykle wymagające rodzaje przedsiębiorstw. By sprawnie funkcjonowały, muszą być wyposażone we wszystkie potrzebne urządzenia. Do najważniejszych należą te, z których korzystamy podczas mieszania składników, formowania ciasta, porcjowania go oraz poddawania obróbce termicznej. Od zastosowanych przez nas urządzeń zależeć będzie rodzaj oferowanych produktów oraz ich jakość. Zapraszamy do lektury, w której trakcie podpowiemy – o jakich urządzeniach nie można zapomnieć, jeśli planujesz wyposażyć swoją piekarnię lub cukiernię.

Urządzenia wystawiennicze – ekspozycja sprzedawanych wyrobów

W każdej cukierni (oraz w wielu piekarniach) istotnym elementem jest zastosowanie urządzeń wystawienniczych, służących do ekspozycji sprzedawanych wyrobów. Do takich należą przede wszystkim witryny cukiernicze (zwane również gablotami) oraz szafki chłodnicze.

Witryny są niezwykle istotne w przypadku tych cukierni i piekarni, które pozwalają swoim klientom spożywać zakupione wyroby na miejscu. Witryna pełni wówczas istotne funkcje reklamowe – prezentowane w niej wypieki mają zachęcać naszych klientów do zakupu.

Szafki chłodnicze stosowane są w podobnym celu. Przechowujemy w nich najróżniejszy asortyment – od wypieków wymagających utrzymania w niskiej temperaturze, po orzeźwiające napoje.

Urządzenia do przygotowywania wypieków

Urządzenia zaliczane do tej kategorii tworzą bardzo szeroki zbiór. Znajdziemy zarówno urządzenia służące do zarabiania ciasta, jego porcjowania, formowania, jak i wypiekania. Ponadto, wiele piekarni i cukierni korzysta z urządzeń specjalistycznych – na przykład do przygotowywania kremów, budyniu, mielenia bułki tartej.

Do najważniejszych należą miesiarki do ciast – pozwalające na przygotowanie ciasta z wybranych przez nas składników, wymieszanych do momentu uzyskania jednolitej postaci. Miesiarki występują w wielu wersjach, przeznaczonych do różnych form wypieków.

Piece piekarniczo-cukiernicze to niezastąpione urządzenia. Znajdziemy zarówno te przeznaczone do wypiekania chleba, jak i do przygotowywania mniejszych objętościowo smakołyków. Piece mogą różnić się rozmaitymi właściwościami, wśród których najważniejszą jest rodzaj komory grzewczej.

Komory garownicze to urządzenia pozwalające na utrzymywanie wypieków w optymalnych warunkach termicznych. Dzięki temu nawet kilka godzin po przygotowaniu utrzymują swoje optymalne właściwości – zachowują kruchą konsystencję ciasta oraz intensywny aromat świeżego wypieku.

Rogalikarki to urządzenia stosowane w porcjowaniu ciasta. Za ich pomocą możemy podzielić ciasto na kawałki o identycznych rozmiarach i kształcie. Są one niezastąpione przy przygotowywaniu słodkich paluchów, rogali, faworków oraz innych drobnych wypieków.

Młynki do bułki tartej to urządzenia pozwalające na produkcję własnej bułki tartej z resztek pieczywa. W każdej piekarni i cukierni pozostaje pewna ilość wypieków, które nie zostają sprzedana. By się nie marnowały, warto zamienić je w bułkę tartą, właśnie dzięki zastosowaniu specjalnych urządzeń. Niezwykle korzystne modele młynków do bułki tartej znajdziesz na ibis.net.pl/oferta/mlynek-bulki-tartej.

Wałkownice to urządzenia stosowane do wałkowania ciasta zgodnie z naszymi wymaganiami. Pozwalają na przygotowanie ciasta rozwałkowanego równomiernie, zgodnie z wprowadzonymi przez nas wymogami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here